mandag 28. november 2011

Litt nytt

Ja, da har jeg foretatt litt endringer når det gjelder navn o.l. Kanskje på tide å kjøre på litt her igjen...

Som navnet antyder, så har dette med karbohydrater å gjøre, eller snarere det motsatte.
Karbolars er ett kallenavn jeg har fått der jeg har jobba i det siste halve året. Jobba der i fjor også da, men...
Det er ett navn jeg faktisk har begynt å bruke litt selv her og der;-)

Navnet har jeg fått pga. at jeg holder på med lavkarbo/LCHF og det har jeg gjort nå i ca 7 mnd. Begynte i påska i år og har gått ned ca 20 kg siden det. Har hatt kontrollerte sprekker innimellom på en uke eller kun en helg grunnet at jeg ikke vil styre for mye med ting når det er endel andre folk tilstede.
Nå er jeg mer på å holde det vedlike, så kommer kanskje til å øke karbohydratinntaket litt etterhvert...
Men det kan bli litt vanskelig, for det er så mye digg man kan spise. Er ikke ett så stort problem på restauranter heller. Er bare å spørre om ekstra grønnsaker istedetfor poteter, ris eller pasta. En restaurant som gjør dette uten problem, er Kontoret i Strömstad. De har utrolig god mat:-)

En ting med lavkarbokosthold er at ting henger sammen.
Eksempel:


Spiser man mye fett til frokost så går stiger blodsukkeret litt, men holder seg på det nivået, si frem til lunsj, og man slipper småspising der i mellom.
"De andre" vil da antageligvis etter kun 2 timer bli småsultne grunnet lavere blodsukker og har lettere for å spise f.eks høykarbofrukt (mye fruktsukker/fruktose) som banan, epler, druer o.l. eller sjokolade/godteri som gir utslag i ett høyere blodsukker i en kort periode, for deretter å rase ned til ett nivå lavere enn før de småspiste. Sånn kan det holde på hele dagen.
Da får man lyst på mer mat/godteri og har lett for å ty til lettvinte løsninger, og da er man igang. Det kan tilslutt bli en ond sirkel.

En på lavkarbo/LCHF vil i lunsjen kanskje ta seg hjemmelaget lavkarbobrød og pålegg, salat med hjemmelaget, fet dressing, omelett, eggerøre (og røkelaks/spekeskinke) eller kanskje rester fra gårsdagens middag.
Dette kan man holde seg på helt frem til arbeidstid slutt og til middagen er klar når man kommer hjem. Hvis man ikke skal spise middag med en gang man kommer hjem, men er litt fysen, kan man f.eks. ta seg litt ost eller en skive lavkarbobrød med litt pålegg på. Pass bare på å ikke spise for mye, for da er det ikke sikkert man er så sulten til middag.

Ett annet pluss er også at man føler seg mer våken og opplagt på jobb og etter jobb:-)

Eneste minuset er kanskje at karbohydratrike matvarer koster mindre enn fettrike matvarer (animalsk fett).
For de fleste vil vel kanskje dette gå opp-i-opp siden man spiser mindre og færre ganger i løpet av dagen, kjøper lite eller ikke no godteri (søtsuget forsvinner), eller en yoghurt som ett mellommåltid (sukkerrike yoghurter som Go'Morgen).

Vel, det får være det for nå. Ble nesten en hel avhandling dette;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar